Podolog Kimdir?

podolog

Podoloji bölümünü başarı ile bitiren öğrenciler podolog ünvanını alırlar. Podolog, ayak bilimi çerçevesinde uzman hekimin yönlendirmesine bağlı olarak kişilerin ayak hastalıklarını tedavi eden ve ayak hastalıklarına neden olan faktörleri belirleyerek önüne geçen sağlık çalışanı elamanıdır. Ayak hastalıklarında erken teşhis çok önemli bir durum olarak değerlendiriliyor ve  yapılan teşhisin uzman doktor yönlendirmesine bağlı olarak ayak sorunlarının önüne daha erken geçme fırsatı doğabiliyor. Bu sebepten ötürü  önemli bir rol alabiliyorlar. Podolog olan kişiler hastanelerin podoloji bölümünde, özel doktor kliniklerinde, spor kulüplerinde, özel ayak sağlığı merkezlerinde çalışabilir ve kendi özel ayak sağlığı merkezini kurabilirler.

Podologlar, ayak ve ayak bileği sağlığı konusunda uzmanlaşmış sağlık uzmanlarıdır. Ayak problemlerinin tanısı, tedavisi ve önlenmesinde bilimsel yöntemleri kullanır. Üniversitelerde ve tıp okullarında eğitim alırlar ve ayrıca klinik ve laboratuvar çalışmaları yaparlar.

Podologlar, ayak problemlerinin teşhisinde çeşitli yöntemler kullanır, örneğin ayak muayenesi, görüntüleme testleri, ayak biomekaniği ve ayak basınç analizleri gibi yöntemler kullanabilirler. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, özel ayakkabılar, ayak egzersizleri gibi yöntemler yer alabilir.

Podologlar ayrıca, ayak sağlığı konusunda eğitim verirler ve hastalara doğru ayak bakımı ve hijyeni konusunda önerilerde bulunurlar. Ayaklarımız vücudumuzun en çok kullanılan bölgelerinden biridir ve ayak sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olmak için de danışmanlık yaparlar.

Podolog Ne İş Yapar?

Podologlar meslek etiği çerçevesinde kişilerin Tırnak Batması, Tırnak Mantarı, Nasır, Deri Deformasyonları, Çatlak Topuk, Tırnak Hastalıkları gibi sorunlarını tedavi etmeye hak sahibidirler. Ayrıca ayak hastalıklarının önüne geçmek için medikal ayak bakımı da yapabilirler.

Podologlar, ayak  sağlığı ile ilgili çeşitli rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir.  Yaptığı işler şunları içerebilir:

  1. Ayak muayenesi: Ayak problemlerini teşhis etmek için hastaların ayaklarını muayene ederler. Ayak muayenesi sırasında, ayakların görünümü, hissi, hareketliliği, kemiği ve kasları gibi çeşitli faktörleri değerlendirirler.
  2. Tedavi planlama: Ayak problemlerinin teşhisinden sonra, uygun tedavi planları hazırlarlar. Bu tedavi planları, hastanın rahatsızlığına ve durumuna göre değişebilir ve ilaçlar, egzersizler, ayak bakımı, özel ayakkabılar  içerebilir.
  3. Ayakkabı önerileri: Ayak sağlığını korumak için doğru ayakkabıların giyilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunurlar. Özellikle ayak problemleri olan hastalar için, özel ayakkabı önerileri yapabilirler.
  4. Ayak hijyeni ve bakımı: Hastalara doğru ayak hijyeni ve bakımı konusunda önerilerde bulunurlar. Ayak mantarı, ayak kokusu ve tırnak enfeksiyonları gibi sorunları önlemek için, doğru ayak bakımı ve hijyen uygulamalarını öğretirler.
  5. Ayak rehabilitasyonu: Ayak yaralanmalarının ve cerrahi müdahalelerin tedavisinde ayak rehabilitasyonu uygularlar. Bu rehabilitasyon programları, hastaların ayaklarının esnekliğini, gücünü ve hareketliliğini artırmayı amaçlar.

 

Alanında uzman doktorlarında ayda en az bir kere sağlıklı kişilere, üç haftada bir olmak şartıyla da diyabetli bireylere tavsiye ettiği medikal ayak bakımının düzenli olarak yapılmasıyla birlikte ayak sorunlarında %90’a varan azalma gözlenmektedir. Ülkemizde daha yeni sayılacak bu bölümün önemi gittikçe artmaktadır ve podologların meslek etiği çerçevesinde gerçekleştirdiği tedavilerin hastanelere ve ülkemize maddi olarakta çok faydası vardır.

Podolog kontrolünde ayak sorunlarının önüne geçilmesi ayak sorunları için alanında uzman doktora gelen kişilerin yükünü hafiflettiği için podologlar bu konuda çok önemlidir. Diyabetli bireylerde son derece önemli olan ayak yaralarının podolog kontrolünde yapılan medikal bakımlarla birlikte önüne geçilmesine yönelik işlemler gerçekleştiriliyor. Böylece diyabetli bireyler en ufak bir sebepten dolayı oluşan ampütasyon tehlikesinden kurtulmuş ve oluşabilecek ayak sorunlarının önüne düzenli yapılan  bakımlarla geçmiş oluyorlar.

Podolog olan kişilerin yaptığı bu tedaviler ve bakımlar ağrısız, acısız olduğu ve diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı sonuçlar elde edildiği için kişilerinde sıklıkla başvurduğu yöntem olabiliyor. Ancak ülkemizde ki insanların çoğu Podoloji bölümünü ve podologun ne demek olduğunu bilmedikleri için farklı yanlış tedavi yöntemlerine başvurup süreci daha da uzatıp en sonunda podolog kontrolünde çözüme kavuşabiliyor.

Ülkemizde ki sadece ayak sağlığı sorunu olan kişileri değil sorunu olmayan kişileri de bilinçlendirerek daha sonrasında büyük sorunlara sebep olabilecek ayak sorunlarının önüne geçilmesi için çalışıyoruz ve gelişen sağlık sektöründe yeni yeni tedavilerin gün yüzüne çıktığı günümüzde biz podologlar kendimizi sürekli geliştirerek ayak sorunu olan ya da olmayan kişiler için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Podoloji Nedir?

Latince dilinde podo(ayak) ve loji(bilimi) kelimelerinin birleşiminden oluşan podoloji bölümü ayak bilimi anlamına gelmektedir. Avrupa ülkelerinde ve diğer ülkelerde önemi yüksek olan bu bölüm ülkemize 2012 yılında Kocaeli Üniversitesin’de faaliyete başlamıştır. Günümüzde üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokulu bölümlerinin arasında yer alan podoloji bölümü Sağlık Meslek Yüksekokulu’nun en önemli bölümleri arasına yerleşmiştir. İki yıllık bir eğitimi olan bu bölümün ülkemizde dört senelik eğitimi yoktur.

Podoloji, ayak sağlığı ile ilgilenen tıp dalıdır. Ayaklarımız vücudumuzun en çok kullanılan bölgelerinden biridir ve ayakların sağlığı genel sağlık ve refah için önemlidir. Podoloji, ayakların çeşitli rahatsızlıklarını teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için bilimsel yöntemleri kullanır.

Podoloji, ayak ağrısı, topuk ağrısı, batık tırnak, mantar enfeksiyonları, ayak deformiteleri, ayak ülserleri ve diyabetik ayak sorunları gibi ayaklarla ilgili çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Podologlar, ayak problemlerini tedavi etmek için ilaçlar, ayak egzersizleri, özel ayakkabılar ve diğer tedavi yöntemlerini kullanırlar.

Podoloji, spor yaralanmaları, ayak anatomisi ve biomekaniği, ayak hijyeni ve ayak sağlığına ilişkin diğer konularda da araştırmalar yapar. Podologlar ayrıca, ayakların doğru bakımını ve hijyenini sağlamak için önerilerde bulunur ve hastaları ayak sağlığı hakkında eğitir.

Podoloji bölümünü kazanan öğrenciler iki yıllık eğitim süresince İngilizce, Anatomi, Fizyoloji,Mikrobiyoloji,Podoloji, Podoloji Uygulamaları ,İlk Yardım, Halk Sağlığı, Tıbbi Terminoloji ,İş Sağlığı ve Güvenliği, Biyokimya ,Ayak Ortopedisi, Ortez Protez,Patoloji,Alt Ekstremite Nörolojisi,Hastalıklar Bilgisi,Diyabet ve Ayak Sağlığı,Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları, Tıbbi Etik İletişim Becerileri,İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku,Biyofizik Ayak Deri Hastalıkları,Dermatoloji,Diyabet ve Beslenme,Araştırma Yöntem ve Teknikleri,Psikoloji,Tıbbi Biyoloji ve Genetik,Halkla İlişkiler derslerini alırlar ve bu dersleri başarı ile verirlerse mezun olmaya hak kazanırlar.

 

Similar Posts

One Comment

  1. Geri bildirim: podoloji nedir #2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir